Kleine aanpassingen, groot effect in duurzaam printen

 

Bij Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) denk je in eerste instantie waarschijnlijk niet aan je printer. Maar met deze simpele, kleine aanpassingen kun je zeker een goede bijdrage leveren aan een duurzamer printbeleid van je organisatie.

Vergeet ook niet om je MVO-beleid te communiceren aan je klanten, want uit onderzoek blijkt dat 73% van de consumenten bereid is om bedrijven aan te bevelen die maatschappelijk verantwoord ondernemen. Goed voorbeeld hiervan is printerleverancier KYOCERA, zij hebben een speciale website waarop zij hun MVO-activiteiten delen.

Pas onderstaande tips toe en zorg dat jouw bedrijf ook een stap maakt in Maatschappelijk Verantwoord Printen!

tips MVO printen

Print op licht papier

 

Gebruik licht kopieerpapier: 80-grams papier van Staples voor documenten die langer mee moeten en 70-75-grams papier voor prints die niet gearchiveerd hoeven te worden. Kies bijvoorbeeld voor Discovery papier A4 70 gram uit de webshop van N&N Partners.

Het 80 grams papier van Staples is zuurvrij, zodat afgedrukte documenten langer mooi blijven. Daarnaast is dit papier gemaakt van houtpulp uit duurzaam beheerde bossen. Dus dit is een milieubewuste keuze voor printen op kantoor.

tips mvo printen

Gebruik gerecycled papier

 

Kies voor gerecycled papier. Zoals bijvoorbeeld het A4 recycled papier van Staples. Dit multifunctionele papier is geschikt voor afdrukken met zowel laser- als inkjetprinters en ook voor kopiëren en faxen. Het gerecycled papier van Staples bevat 100% afvalpapier en voldoet daarmee aan de hoogste eisen.

Dit papier heeft het Blauwe Engel-ecolabel en het Europees milieukeur label en is daarmee een milieuvriendelijke keuze.

tips mvo printen

Digitaliseer je documenten

 

Verminder papiergebruik door zoveel mogelijk digitaal te werken. Digitaliseren van je documenten gaat snel en eenvoudig met een multifunctionele kleurenlaserprinter van bijvoorbeeld Lexmark of
KYOCERA. Met de scannen-naar functie kun je eenvoudig je gedigitaliseerde documenten direct e-mailen of naar een geselecteerd softwarepakket sturen.

Lees meer over Managed Document Services.

Dubbelzijdig printen

 

Stel je printer in op standaard dubbelzijdig printen, dat scheelt papier.
DePrinterexpert adviseert je ook om je printopdrachten zo groen mogelijk uit te voeren. Zo kun je instellen dat blanco pagina’s automatisch worden weggelaten. Ook kun je bepaalde printopdrachten in een lagere printkwaliteit of in een kleiner papierformaat uitvoeren. We helpen je graag met deze instellingen door te voeren.

tips mvo printen

Het Ecofont lettertype installeren

 

Maak gebruik van het Ecofont-lettertype: dit lettertype gebruikt tot 20% minder inkt en is toch goed leesbaar. Voor de licentie moet je wel betalen, maar als je veel print haal je de kosten er zeker uit. Je bespaart immers op de cartridge of toner.

Daarnaast zijn ook Calibri en Times New Roman ‘zuinige’ lettertypes.

tips mvo printen

Energiezuinige hardware en software

 

Kies voor energiezuinige hardware en software. DePrinterexpert kan je goed adviseren in de keuze voor een energiezuinige printer. Neem contact met ons op als we je kunnen helpen.

tips mvo printen

Kies voor een zwart-wit laserprinter

 

KYOCERA ECOSYS P3155dn DePrinterexpert

Zwart-wit laserprinters zijn erg snel, leveren haarscherpe tekst op print en zijn uiteindelijk goedkoper dan een inkjetprinter. De toner die gebruikt wordt in laserprinters gaat veel langer mee dan inktcartridges, die vaker vervangen moeten worden. Als gevolg hiervan blijven de totale eigendomskosten voor een zwart-wit printer (de prijs vooraf plus de kosten voor inkt of toner) laag.

En wist je dat zwart-wit prints op een kleurenprinter vaak duurder zijn dan op een monochroom printer? Nóg een reden om voor een zwart-wit laserprinter te kiezen.

DePrinterexpert levert zwart-wit laserprinters van verschillende betrouwbare en bewezen merken zoals Lexmark en KYOCERA.

tips mvo printen

Recycleprogramma’s toners en printers

Recycle lege toners en cartridges voor hergebruik. DePrinterexpert biedt klanten gratis het Recycleprogramma aan waarmee je lege toners en oude printers makkelijk kunt (laten) recyclen. Zo werken we samen aan een kleinere ecologische voetafdruk!

Lees meer over het Recycleprogramma.

Bekijk de video over het Recycleprogramma van dePrinterexpert

Wil je ook Maatschappelijk Verantwoord Printen met jouw bedrijf?

DePrinterexpert kan je goed adviseren bij de aanschaf van een energiezuinige laserprinter of bijvoorbeeld bij het instellen van je printer. Vul onderstaand formulier in en we spreken je snel!