Alternatief voor Google Cloud Print - DePrinterexpert

Printservice Google Cloud Print is eind 2020 gestopt

In 2010 startte Google met haar populaire cloudprintdienst, waarmee je vanaf je smartphone, tablet of laptop draadloos kunt printen via de Chrome browser. Vanaf nu wordt Cloud Print niet meer ondersteund. Inmiddels zijn er veel alternatieven beschikbaar om draadloos en mobiel te printen via de cloud. Dus gebruikers van Google Cloud Print hebben nu nog een jaar de tijd om over te stappen op een alternatieve printoplossing.

Ben je op zoek naar een goed alternatief en heb je hier vragen over? Neem dan contact op met DePrinterexpert.

Wat is cloud printing?

Het doel van cloud printing is gemak voor de gebruiker. De drivers (besturingsprogramma’s voor de printer) zijn bij cloud printing online opgeslagen ipv lokaal. Wil je een document printen dan verstuur je deze opdracht naar de servers van Google, die het vervolgens naar de printer stuurt. Op het moment dat je bij de printer staat waarop je wilt printen dan geef je daar de printopdracht vrij.

Mobiel printen is een vorm van cloud printing. Je geeft draadloos een printopdracht via bijvoorbeeld je telefoon of laptop naar de printer in het (bedrijfs-)netwerk of op een openbare locatie. Lees ook onze 8 tips voor mobiel printen.

 

De voordelen van online printoplossingen

Omdat je als gebruiker geen aparte drivers hoeft te installeren op je laptop, desktop, tablet of mobiel is het heel eenvoudig en laagdrempelig om mobiel te printen, waar je ook bent. De documenten die je upload kun je, in theorie aan de andere kant van de wereld afdrukken.

Je bent dus niet afhankelijk van een bepaalde printer, locatie of tijd. En omdat je alleen print wat echt uitgeprint moet worden, ben je goedkoper uit in de printkosten. Daarbij bespaar je op deze manier ook op inkt en papier én de levensduur van de printer en bijhorende onderdelen is langer.

Je kunt je voorstellen dat cloudprinting voor grotere ondernemingen veel geld kan schelen. Maar ook het tijdsaspect is een groot voordeel voor bedrijven die gebruik maken van een online printoplossing. Gaat er onverhoopt een printer stuk, dan kun je direct overschakelen op een andere printer, zonder tijdsverlies. Ook gaan bestaande printopdrachten niet verloren, ze staan immers nog in de cloud.

Een mogelijk nadeel is de beveiliging van de documenten, deze hangen immers in de cloud. Dit vraagt wel extra aandacht.

Wil je meer weten over online printoplossingen binnen jouw bedrijf, DePrinterexpert vertelt je graag meer.

Goede alternatieven voor Google Cloud Print anno 2021

Behoor je tot één van de miljoenen gebruikers van de printoplossing van Google dan heb je gelukkig nog even de tijd om over te stappen. Bijna elke printerfabrikant heeft inmiddels wel een eigen versie van een online printoplossing beschikbaar. Maar er zijn ook merkonafhankelijke alternatieven zoals je hier kunt vinden.

De software waar DePrinterexpert graag meer werkt is Papercut. Lees meer over deze printoplossing.

papercut DePrinterexpert Follow Me Printersoftware